Att ansöka om bygglov kan vara en utmanande process, men det är i regel en nödvändighet för att genomföra ett byggprojekt (vissa åtgärder är bygglovsbefriade, men kräver en anmälan innan byggstart, och ett ytterst fåtal åtgärder är helt befriade. Läs mer om dessa här). Här är en översikt av bygglovsprocessen steg för steg.
Att ansöka om bygglov kan vara en tidskrävande process, men det är en oundviklig del av att genomföra ett byggprojekt. Genom att förstå bygglovsprocessen kan du planera och förbereda dig på det som krävs för att ansöka om och få bygglov för ditt projekt.
Vad är skillnaden mellan bygglov och anmälan?
Byggnation av hus och andra byggnader kräver ofta godkännande från myndigheterna i form av bygglov eller anmälan. Men vad är skillnaden mellan de två? Och måste man alltid be om lov eller anmäla?
Åtgärder som kräver anmälan
För åtgärder som inte kräver lov krävs det en anmälan vid:
(Listan är hämtad från Boverket)
Åtgärder som varken kräver lov eller anmälan
Det finns några åtgärder som är befriade från lov, trots att de egentligen skulle kräva det, och ett ytterst fåtal åtgärder som till och med är befriade från anmälan. Undantag är till exempel komplementbyggnader under 15 m2 (allmänt kända som friggebodar), som typiskt sett varken kräver bygglov eller anmälan, eller komplementbyggnader upp till 30 m2 (så kallade attefallshus) som endast kräver anmälan. Att ställa upp en husvagn eller bygga ett mindre skärmtak (upp till 15 m2) är också befriat från lov eller anmälan.
Även om de grundläggande reglerna för bygglov och anmälan är lag, är det viktigt att notera att kommunerna har rätt att själva lägga till och ta bort krav genom att utfärda detaljplaner och områdesbestämmelser, så det är viktigt att kontrollera med din kommun vad som gäller för ditt specifika projekt.
Att genomföra ett byggprojekt kan vara en utmanande uppgift, särskilt om man inte har erfarenhet av byggbranschen. Här är några vanliga misstag som du bör undvika för att se till att ditt byggprojekt går smidigt och utan problem.
Genom att undvika dessa vanliga misstag kan du se till att ditt byggprojekt går smidigt och utan problem. Det är viktigt att planera i förväg, välja en kvalificerad entreprenör och ha en öppen kommunikation för att säkerställa att projektet genomförs på ett säkert och korrekt sätt.